De Verklaring

De Verklaring

Uitvoering
Paperback, zwart-wit , 144 pagina's
ISBN
9789463563284
Verwacht op
13 september 2024
€ 34,99
nog niet leverbaar

De Verklaring is inmiddels het vijfde boek van IT-ondernemer Hans van Bommel en bestuurder en hoogleraar Jo van Engelen, beiden natuurkundigen. Als maatschappij staan we voor een reeks van grote, bijna onmogelijke uitdagingen: het klimaat, de energietransitie, het vluchtelingenvraagstuk en een overheid die in de ogen van de burger steeds minder betrouwbaar lijkt te worden. In Nederland is het vertrouwen verder ondermijnd na de toeslagenaffaire en de stikstofcrisis. In de landen om ons heen spelen vergelijkbare situaties en affaires. Hoe is het zover gekomen? En hoe vinden we een weg uit dit moeras?

In onze bestuurlijke aanpak van de problematiek zijn we uit het oog verloren dat we altijd vanuit een bepaalde context naar een gebeurtenis kijken, stellen de auteurs. Bovendien kunnen we altijd maar een beperkt deel zien en zijn gebeurtenissen altijd onvoorspelbaar omdat ze onnavolgbaar met elkaar samenhangen, ofwel complex zijn. Dit is overeenkomstig met natuurkundige wetten. Enkele feiten bestaan niet zo zal worden betoogd, samenhangende concepten wel. De basis van het besturen zou zich minder moet richten op het afschuiven van aansprakelijkheid via de bekende lijstjes en bullet points en meer op kleine, voorzichtige, samenhangende stappen in de richting van een meer gewenste situatie. Concepten zijn sterker dan feiten:

samenwerking wint het van concurrentie.

Wis filter
 • Jo van Engelen

  Jo van Engelen

  Jo van Engelen is bestuurder in het verleden onder andere bij APG en ANWB. Momenteel bekleedt hij meerdere commissariaten. Van Engelen is tevens hoogleraar in Groningen en Delft (bedrijfskunde en duurzaamheid). Hij was (co)auteur van meer dan honderd...
  Engelen E
 • Hans van Bommel

  Hans van Bommel

  Hans van Bommel is oprichter en mede-eigenaar van IT-bedrijf SpronQ een bedrijf dat opdrachten uitvoert in binnen- en buitenland onder andere bij CIZ Tata Steel Ministerie van Defensie en de NAVO. Van Bommel voorziet met enige regelmaat media (kwaliteitskranten...
  Bommel B

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij De Verklaring hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...