Bespaar op energie!

Bespaar op energie!

Meer dan 300 praktische tips en trucs

Uitvoering
Paperback, zwart-wit , 104 pagina's
Auteur
ISBN
9789463562959
Gepubliceerd
2022
€ 20,00

Lig niet langer wakker van de hoge energieprijzen!

Hoe bespaar ik op de kosten van energie? Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger zonder veel geld te hoeven uitgeven? Hoe bespaar ik zonder al te veel op genot in te boeten? Het zijn vragen die veel landgenoten bezighouden. Inflatie rijst de pan uit, en dat is mede een gevolg van de stijgende energieprijzen. Ervan wakker liggen helpt niet – er wat aan doen wel! En dat is in veel gevallen makkelijker en goedkoper dan u denkt.

De Vrek komt met het ultieme energiebespaarboek waarmee u thuis of op het werk uw gebruik leert beperken. Meer dan 300 handige en (meestal) direct zelf goed uitvoerbare bespaartips over elektriciteit, gas en water staan tot uw beschikking. Het boek verdient zich met gemak en in veelvoud terug.

De Vrek, die eigenlijk Fokko Schepel heet, spoort ons aan om vandaag nog in beweging te komen. Niet voor niets geldt de Vrek als de Motivatiegoeroe onder de Bespaargoeroes. Het heeft geresulteerd in een boek met tips die enerzijds onbekend zijn voor de lezer of juist voor de hand liggen of die u even vergeten was.

Het is een compleet overzicht van alle bespaartips over energie. Als u de tips gebruikt, leert u dat besparen eigenlijk een feestje is en zal het u naar verloop van tijd steeds gemakkelijker afgaan. U zult, zonder dat u aan levenskwaliteit inboet, geld overhouden en bijdragen aan het leefbaar houden van onze mooie planeet.

 • Start vandaag nog met besparen en overhouden
 • De Motivatiegoeroe onder de Bespaargoeroes is uw gids
 • Bespaartips voor thuis en op het werk

Inhoudsopgave

 • Inleiding
 • Maak een begroting en een plan
 • Het halveringsprincipe
 • Formule en uitgangspunten
 • Algemene energiebespaartips
 • Isoleren van uw onderkomen
 • Zelf energie opwekken
 • Nog (veel) meer bespaartips

Tien basisregels en een bonustip

Hierbij alvast tien basisregels met een dikke gratis bonustip:

 • Begin vandaag.
 • Neem u voor om ieder jaar minimaal tien procent te besparen op ALLES! Neem dagelijks een glas water in plaats van frisdrank. Sluit uw hypotheek over. Stap over van energieleverancier. Wees minder scheutig met het gebruik van schoonmaakmiddelen. Breng uw schoenen naar de reparateur in plaats van ze weg te gooien. Laat die kapotte rits van uw mooie vest herstellen in plaats van een nieuw te kopen. Schuim internet en bibliotheek af om meer bespaartips te vinden. U wordt er alleen maar beter van.
 • Beperk de aanschaf van producten en diensten die u slechts kortstondig een moment van geluk schenken: weg met de meuk en weg met artikelen die de duurzaamheidtoets niet kunnen doorstaan.
 • Hebt u de voorgenomen aanschaf echt nodig? Nee? Doe het dan niet.
 • Ga niet vaker dan één keer per jaar op vakantie naar het buitenland. Maar het liefst nooit. Elk land heeft een gouden strand (gratis reclameleus voor de toeristische sector, graag gedaan).
 • Trek vaker een trui aan, draag slofjes, breng tochtstrippen aan, houd de deur dicht, doe de kachel anderhalf uur voor het ter sponde gaan uit enzovoort. Zorg dat u zich goed bewust bent van de energie die u thuis gebruikt. Zet de kachel tussen half april en half oktober uit. Met een vest en Spaanse sloffen houdt u zich prima warm. Het is echt niet spartaans. Het is gewenning. Doe iets. U bespaart veel geld.
 • Ga minder autorijden en maak meer gebruik van de fiets of het openbaar vervoer.
 • Leef gezond: eet met mate, zuip en rook niet, eet bij het seizoen horend fruit en groenten (dus geen aardbeien in de winter) en het liefst uit eigen streek (scheelt transport en opslag in grote koelhuizen).
 • Deel! Waarom heeft elk huishouden een boormachine, grasmaaier, poffertjespan, heggenschaar of wafelijzer (is-ie weer) in huis terwijl het nauwelijks gebruikt wordt? Fietst u weinig? Kunt u uw fiets dan niet beter met de buren delen? Net als uw auto, aanhangwagen of vakantietent? Delen is het nieuwe bezitten.
 • Stop zo veel mogelijk met het houden van huisdieren. Geen honden en katten meer fokken en alle huisdieren steriliseren. Goed voor de vogelstand en goed voor het milieu. Want er moet natuurlijk ook even iets controversieels en stofopwekkends in het voorstel zitten. Nou, daar hebt u het al. Reageert u maar.
 • Bonustip: verzuur niet. U mag dan goed aan het besparen zijn, waar u en de planeet van profiteren, maar het leven moet wel leuk blijven. Met de bovenstaande Klimaatakkoord en huishoudgeld bevorderende doelen levert u weinig in en wint u veel terug: uw financiële positie zal verbeteren, uw gezondheid zal toenemen en u vindt meer rust.

Enkele tips uit het boek

 • Tip 22: Vraag een energiecoach. Vind iemand die écht verstand van zaken (en het overzicht) heeft om u bij de hand te nemen over hoe u kwalitatief een energiebespaarplan voor uw huis kunt uitwerken. Veel overheidsinstanties stellen tegenwoordig energiecoaches (meestal gratis of tegen een symbolische vergoeding) ter beschikking. Maak hier gebruik van. Vergeet ook niet uw succesvolle bespaarbuurman/vrouw te vragen of een energiecoöperatie bij u in de buurt. Gebruik alle bronnen van kennis, u hoeft het niet alleen te doen.
 • Tip 26: Hebt u zonnepanelen? Wanneer de zon volop schijnt is het verstandig om zo veel mogelijk de energieverslindende activiteiten thuis uit te voeren. Zet de volle vaatwasser en volle wasmachine aan, ga stofzuigen (moet er natuurlijk wel wat te zuigen zijn, anders is dat alleen maar raar) of zet dan de appeltaart in de oven.
 • Tip 37: Radiatorfolie zelf aanbrengen is een koud kunstje en geeft u veel warmte. Ook dit isolatieklusje verdient zichzelf heel gemakkelijk in veelvoud terug. Folie, magneetjes, meetlint en een schaar: meer hebt u niet nodig. De reflecterende kant, ik meld het toch maar even omdat hier regelmatig discussie over is, plaatst u tegen de radiator aan en is dus niet op de muur gericht. In een goed geïsoleerd huis bespaart u 5 kuub gas per vierkante meter folie. In een slecht geïsoleerd huis tot wel 10 kuub per vierkante meter folie.
 • Tip 78: U kunt het warme tapwater van uw combiketel meestal zelf heel gemakkelijk aanpassen. Standaard staan ze over het algemeen ingesteld op het geven van water met een temperatuur van 80 graden. Heel heet dus. Raadpleeg de handleiding van uw combiketel en verlaag de temperatuur naar 60 graden. Niet lager hoor, want dan komen oom en tante Legionella op bezoek en dat zijn niet van die gezellige types.
 • Tip 216: Kook eerst de groenten en gebruik het kookvocht vervolgens om er bijvoorbeeld de pasta mee te maken. Het verhoogt de smaak en bespaart u kooktijd en afwas.
 • Tip 306: Haal alle overbodige zaken uit uw auto. Alle dode massa die u vervoert kost u (een) vermogen.
Wis filter
 • Fokko Schepel

  Fokko A. Schepel alias de Vrek beheert sinds 2008 de bespaarwebsite Vrekkenpagina.nl met bespaartips en tricks. Dagelijks twittert de Vrek over diverse nuttige bespaartips die ook via Facebook met zijn fans gedeeld worden. De tips zijn afkomstig uit de...
  Schepel S

Bespaar op energie!

1
Inleiding
2
Maak een begroting en een plan
Wie van hoop leeft zal van honger omkomen
3
Het halveringsprincipe
4
Formule en uitgangspunten
Uw stroomverbruik
Gas
Ledverlichting versus gloeilamp versus halogeen
Energielabels
5
Algemene energiebespaartips
6
Uw onderkomen isoleren
7
Zelf energie opwekken
8
Nog (veel) meer bespaartips
Instellen cv-ketel
Ontluchten radiatoren
Keuken
Eten bereiden
Wassen en strijken
Hal
Badkamer en toilet
Slaapkamer
Tuin
Op het werk
Bonustips: elektrisch vervoer

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Bespaar op energie! hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over besparen, op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...